Suomen lippu

Suomen lippu on yksi arvokkaimmista ja merkityksellisimmistä esineistä, mitä jokaisesta kotitaloudesta ja kiinteistöstä löytyy – siniristilipun symboliikkaa ja tunnearvoa on mahdotonta mitata tai kuvailla. Salossa liehuva Suomen lippu kertoo liputtajan arvostuksesta ja osallistumisesta kansallisten sekä henkilökohtaisten merkkipäivien juhlintaan, ja puolitankoon nostettu suruliputus kertoo kunnioituksesta hiljattain menehtynyttä kohtaan. Kalenteriin on merkitty erilaisia kulttuurillisesti tai kansallisesti merkittäviä liputuspäiviä, jolloin siniristilipun saa nostaa liehumaan niin halutessaan. Suomen lipun nostaminen salkoon on jokaisen suomalaisen oikeus.

Siniristilipun värien sanotaan kuvaavan Suomen valkoista talvea ja runsaslukuisia vesistöjä. Perinteinen kansallislippu on suorakaiteen muotoinen ja tämä on aina ensisijainen malli Suomen lipulla liputukseen. Valtion ja presidentin käyttämässä valtiolipussa on Suomen vaakuna ristin keskellä, ja se on joko suorakaiteen muotoinen tai kielekkeinen.

Tilaa Suomen lippu netistä yksittäiskappaleina tai useamman salon tarpeisiin

Paitsi Suomen lipun käyttöä, myös sen valmistusta ohjaa tarkat ohjeistukset. Tilaamalla Suomen liput Plastisetilta voit olla varma, että lippu on juuri oikein valmistettu lippulain määrittämien ohjeiden mukaisesti. Siniristilipussa tärkeintä ovat oikeat mittasuhteet ja lipun koko lipputankoon nähden.

Valmistamme Suomen liput kudotusta 100% polyesterikankaasta, mikä kestää hyvin ankariakin säävaihteluita. Tarkat, käyttöiän maksimoivat pesu- ja silitysohjeet tulevat lipun mukana. 

Suomen lipun hävittäminen

Kun Suomen lippu alkaa kellastua, haalistua tai muuten menettää arvokasta ulkomuotoaan, on aika hankkia uusi Suomen lippu. Vanhan lipun voit hävittää polttamalla tai leikkaamalla lipun niin pieniksi palasiksi, ettei sitä enää tunnista Suomen lipuksi. Lippua ei saa esimerkiksi haudata tai uudelleenkäyttää toisessa tarkoituksessa.

Uuden Suomen lipun saat helpoiten hankkimalla sen meiltä! Kauttamme saat myös lipputangot ja kaikki muut liputustarvikkeet esimerkiksi uudiskohteeseen tai usean kiinteistön tarpeisiin.

Suomen lipun koko

Suomen lipun mittasuhteet on määrätty tarkkaan, ja nämä tulee huomioida myös silloin kun valitset lipputankoon oikean kokoista Suomen lippua. Suorakaiteen muotoisen lipun ja siihen tulevan siniristin mittasuhteet määritetään lippulaissa.

Myös lipputangon korkeudelle on omat ohjeistuksensa, neuvomme niistä tarkemmin lipputankojen yhteydessä. Ohjeistuksena on, että Suomen lipun tulee näkyä myös tuulettomassa kelissä päärakennuksen katon harjan yli, tai kerrostalon kolmannen kerroksen korkeudella.

Oikean kokoinen Suomen lippu on 1/6 lipputangon korkeudesta. Näin ollen yleisimmin käytettyyn 9 metrin lipputankoon tuleva Suomen lippu on 150 cm korkea ja 245 cm leveä.

Alla olevasta taulukosta voit varmistaa, minkä kokoinen Suomen lippu sinun tulisi hankkia.

Lipputangon pituus, m Numero Lipun korkeus x pituus, cm
6 006 100 x 163
7 007 112 x 184
8 008 125 x 204
9 009 150 x 245
10 010 165 x 268
11 011 180 x 294
12 012 200 x 327
14 014 225 x 368
16 016 265 x 432
18 018 300 x 489