Tietoa lipputangoista

 

 

Erilaiset lipputangot

Lipputanko on nimensä mukaisesti lipun tai viirin ripustukseen tarkoitettu tanko, jonka pituus ja rakenne riippuu käyttöpaikasta. Lippuja ja viirejä tarvitaan lukuisissa erilaisissa kohteissa ja eri käyttötarkoituksissa, jolloin myös lipputankoja tulee olla erilaisia. Plastiset Oy:n valikoimasta löytyy vaihtoehto kaikkiin käyttökohteisiin.

  • Vakiolipputanko on perinteinen valkoinen lipputanko, joka sopii useimpiin kohteisiin.
  • Turvalukittava lipputanko sopii esimerkiksi taloyhti√∂ille tai julkisiin kohteisiin.
  • Sein√§lipputanko on tarkoitettu kohteisiin, joissa lipputankoa ei voida tai haluta asentaa pihaan maajalalla.
  • V√§rilliset lipputangot sopivat viimeistelem√§√§n tyylikk√§√§t julksivut, joissa halutaan k√§ytt√§√§ vaikkapa yrityksen mainoslippuja.
  • Marssitanko on puinen lipputanko, jota on helppo kantaa mukana ja asettaa lattiatelineeseen.
  • Tuulipussitanko on nimens√§ mukaan tarkoitettu tuulipussille, joka ilmaisee tuulta ja tuulen suuntaa.

Lipputangon pituus

Lipputangon oikean pituuden määrää pystytyspaikka ja ympäristö. Nyrkkisääntönä on, että lipputangon pituus on noin 1,5x talonharjan korkeus. Lipun tulee näkyä myös tyynellä säällä pihan päärakennuksen yli. Kerrostalossa lipun tulee yltää kolmannen kerroksen korkeudelle.

Lipputangon sijoittaminen

Lipputanko tulee sijoittaa pihamaalla paikkaan, jossa se sopeutuu arvokkaasti ympäristöönsä. Lipun tulee päästä liehumaan vapaasti, osumatta esimerkiksi puihin, sähköjohtoihin tai rakennuksiin. Samoin tangon kaadon tulee tapahtua esteettömästi. 

Lipputangon asennus

Lipputanko asennetaan maaperästä riippuen maahan valettavaan tai kallioon porattavaan jalkaan. Kun jalan valu on kuivunut, kiinnitetään tanko maajalkaan saranapultilla, joka mahdollistaa lipputangon kaatamisen helposti.                                                                    Valmiilla jaloilla, kuten upotettavalla betoniperustuksella, maanpäällisellä betonijalustalla tai ruuvipaalulla asennus on helppoa ja nopeaa. 

 

Lipputangon huolto

Lujitemuovisen lipputangon huolto ja puhdistus on helppoa. Lipputangon pesu sujuu vuosittain tehtynä pehmeällä harjalla ja yleispesuaineella. Halutessasi voit myös vahata tangon esimerkiksi lasikuituveneen vahalla, jolloin se pysyy pidempään puhtaana eivätkä epäpuhtaudet tartu siihen yhtä lujasti. Jos tankoon tulee naarmuja tai kolhuja, on lipputangon maalaus helppoa pintamaalilla. Samalla kun tanko on kaadettu vuosittaista huoltoa varten, on helppo vaihtaa nuppi tai naru, mikäli ne alkavat näyttää kuluneilta.

Lipputangon hävitys

Mikäli lipputanko halutaan vain vaihtaa uuteen jostakin syystä, on kevyen lipputangon kaataminen helppoa aluslevyt ja mutterit löysäämällä saranapultin ansiosta. Vanhan lujitemuovisen lipputangon voi hävittää kierrättämällä jätehuollon ohjeiden mukaan sekajätteenä. Jos taas lipputanko halutaan siirtää toiseen paikkaan tai poistaa kokonaan, riippuu urakka lipputangon asennustavasta. Kallioon porattu maajalka on helppo ja vaivaton irrottaa. Maahan upotettu betonijalka pitää kaivaa betonivaluineen kokonaan pois, jolloin on toisinaan helpompi jättää vanha jalka maahan, jos se ei ole pihassa tiellä.